BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Mühendislik Fakültesi

 

2018 MATE ROV Türkiye Sualtı Robot Yarışması

Makine Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Prof. Dr. Tahir Yavuz, Doç.Dr. Sedat Nazlıbilek  ve Arş. Gör. Kemal Güven danışmanlığında «İnsansız Sualtı Aracı Geliştirilmesi» başlıklı projeleri ile 5. oldular. Öğrencilerimiz Kaan Kuştepe,  Furkan B. Kartal, Özge Çimen, Selin Öney,  H. Kübra Sözen'i kutluyor başarılarının devamını diliyoruz. 

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Olimpik Kapalı Yüzme Havuzunda 28-29 Nisan tarihlerinde yoğun olarak iki gün boyunca devam eden MATE ROV Türkiye 2018 Sualtı Robot Yarışması sonuçlandı. Yarışmalar, üniversiteler ve liseler arası olmak üzere Explorer ve Ranger olarak iki ayrı kategoride gerçekleşti. 

2002 yılından itibaren organize edilmeye başlanan Uluslararası MATE-ROV yarışması, California’da bulunan Marine Advanced Technologies Education Merkezi (MATE) tarafından iki aşamalı olarak yapılan bir yarışmadır. Kendi ülkelerinde birinci veya koşullara göre ikinci olan takımların ABD’de yapılan uluslararası yarışmalara katılabildiği yarışmalarda her yıl dünya çapında farklı üniversitelerden ve liselerden iki ayrı kategoride 70’den fazla robotik takımı yarışmaktadır. 

Bu yıl Türkiye’de yapılan yarışmaya katılan her bir takım kendi geliştirmiş oldukları özgün uzaktan kumandalı sualtı robot tasarımları ile sualtında marifetlerini sergiledi. Özgün mekatronik tasarım, teknik dokümantasyon, takım sunumu ve sualtı görevler olmak üzere detaylı alt çalışmalar gerektiren yarışmada sıralama şu şekilde sonuçlandı;

İstanbul Teknik Üniversitesi Robotik Takımı
İstanbul Gedik Üniversitesi Robotik Takımı
YTU IEEE Robotik Takımı
Karadeniz Teknik Üniversitesi Robotik Takımı
Başkent Üniversitesi Robotik Takımı
Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik Takımı
Piri Reis Üniversitesi Robotik Takımı