BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Mühendislik Fakültesi

 

Biyomedikal Mezunumuza Teknoloji Büyük Ödülü

2005 Yılında Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümünden mezun olan Mert TOKATLI 'nın yürütücüsü olduğu proje ile 9. Teknoloji ödüllerinden "Büyük Ödül" ü kazanmıştır. Mezunumuzu kutlar bundan sonraki iş yaşamında başarılar dileriz. (http://www.teknoloji.org.tr)

BAŞMED (Başkent Mezunlar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem CANKURTARAN tarafından kendisi ile yapılan yapılan röpartaj aşağıdadır.

 

BAŞMED: Öncelikle köşemize hoş geldiniz. Sitemizde Başkent Üniversitesi’nin başarılı mezunlarına yer vermek bizi gururlandırıyor…

MERT TOKATLI: Teşekkürler. Başkent Üniversitesi Mezunlar Derneği çalışmalarının mezunlara ve gelecekte mezun olacak öğrencilere yol gösterici olacağını düşünüyorum. Bu da mezunlar açısından güzel bir haberleşme ağı.

BAŞMED: Biyomedikal Mühendisliği bölümünü tercih etmenizin nedeni nedir?

MERT TOKATLI: Ben aslında dede mesleğini seçmiş oldum. Dedem Necdet YENERİM, Türkiye’den burs alarak Amerika’ya Biyomedikal Mühendisliği okumaya gitmiş ve yurtdışında çok önemli ve büyük firmalarda çalışmış. Türkiye’ye geldiğinde bu işi yapan kimse olmadığı için hep aranan kişi o olmuş. Prof. Dr. İhsan Doğramacı’ nın yanında çalışarak Hacettepe Üniversitesi “Tıbbi Cihazlar Bakım ve Onraım Departmanı’nın” kurucusu olmuş ve üniversiteye birçok katkıda bulunmuş. Son beş seneye kadar da Hacettepe’de ders vermeye devam etmiştir. Önümde böyle güzel bir örnek olduğu için benim gözümde biyomedikal mühendisliğinin yeri çok farklı oldu. Medikal alanda Türkiye’ye daha büyük ve önemli katkılarda bulunmak istediğim için bu bölümü seçtim ve seçtiğim için de çok mutluyum. Çünkü hala medikal alanında Türkiye’nin birçok eksiği var ve her iyi ve yeni yaptığımız iş Türkiye için güzel adımlar oluşturmaktadır.

BAŞMED: Başkent Üniversitesinde aldığınız eğitim hakkında düşünceleriniz nelerdir?

MERT TOKATLI: Başkent Üniversitesi sağlık alanında ciddi yatırımlarda bulunuyor. Sağlığın tüm alanlarında çalışacak donanımlı gençler yetiştiriyor. Geniş bir öğretim kadrosuna sahip olan biyomedikal mühendisliği bölümü, tıp derslerinin yanı sıra elektrik elektronik dersleri ile bu alanda çalışma yapılması için gerekli bütün donanımı öğrencisine sunuyor. Başkent Üniversitesi’nin öğrencisine kazandırdığı en önemli değerlerden biri ise bağımsız düşünce gücüdür. Üniversite her zaman öğrencilerine bağımsız geleceğe dönük düşünmeye teşvik etmiştir. Bence bu yeti profesyonel hayata atılacak yeni bir mezunu işinde başarılı kılacak ve rakiplerinden ayıracak olan en önemli özelliklerden biridir. Başkent Üniversitesi her zaman geleceği önceden görmüş ve ülkemizde başka lisans programında bulunmayan biyomedikal mühendisliği alanını öngörmüştür. Bunun en iyi örneklerinden biri de ülkemizde başka bir üniversitede bulunmayan biyomedikal mühendisliği lisans eğitim programını ülkemize kazandırmıştır. Biyomedikal mühendisliği önü çok açık ve ihtiyaç duyulan bir daldır. İyi öğretim kadrosu ve yeterli teçhizat Başkent Üniversitesi’nde bulunmaktadır. Bu alanda yetiştirdiği aydın beyinlerle Türkiye’nin Biyomedikal alanındaki vizyonunu önemli ölçüde belirleyen Başkent Üniversitesi’ne çok şey borçluyum.

BAŞMED: Lisans eğitiminiz sırasında sektör hakkında bilginiz var mıydı?

MERT TOKATLI: Başkent Üniversitesi’ndeki eğitimim sırasında sektör hakkında bilgiyi değerli hocalarımız vasıtası ile öğreniyordum. Bizi teorik eğitimin yanı sıra iş yaşamına da hazırlıyorlardı. Hangi alanların eksik olduğunu ne tür alanlara yönelmemiz gerektiğini bizlere anlatıyorlardı. Onların yardımı ile önemli firmalarda ve hastanelerde staj yapabildim. Bu şekilde daha o zamandan teorik olan bilgimizi pratiğe dönüştürmüş olduk.


BAŞMED: Bölümünüzün mesleki hayatınıza sağladığı katkı nedir?

MERT TOKATLI: Biyomedikal Mühendisliği’nden mezun olup, askerliğimi yaptıktan hemen sonra medikal alanda faaliyet gösteren bir firmada çalışmaya başladım. Başkent Üniversitesi’nde aldığım nitelikli eğitim ve bölümün ayrıcalığı ile iş bulma konusunda hiç sorun yaşamadım. İlk olarak Teknik Servis ve Satış Mühendisi olarak görev aldım. Biyomedikal Mühendisliği, teknik bir alan olduğu ve aynı zamanda çözüm odaklı öğrenim gördüğümüz için mesleki hayatta en aranan özellik olan çözüm odaklı çalışma hayatımda büyük başarılar getirdi.


BAŞMED: VSY ye girişiniz nasıl oldu?

MERT TOKATLI: VSY ile ben askerdeyken iletişimimiz olmuştu fakat gidemedim. O dönemde yıldızı parlak olan ve gelecekte daha önemli yerlere gelecek olan bir firmaya girememek beni üzmüştü. Fakat askerlikten hemen sonra aynı fırsat tekrar doğdu ve VSY Varlıbaşlar Sağlık Yatırımları’nda çalışmaya başladım. VSY’nin şu anda çok başarılı olduğunu ve gelecekte daha da önemli noktalara geleceğini düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de ve dünyada ilkleri yapan bir firma ve bunu genç ve dinamik kadrosu ile başarıyor.


BAŞMED: İlk çalıştığınız pozisyon ve gerçekleştirdiğiniz projeler nelerdi?

MERT TOKATLI: VSY’ de ilk çalıştığım pozisyon Teknik Servis ve Satış Mühendisliğiydi. İlk başladığımda tecrübesizdim fakat benim başarım için bana destek olan arkadaşlarım ve yöneticilerim vardı. Onlar sayesinde hızlı biçimde profesyonel hayata alıştım. Beş senedir bu firmada çalışıyorum. Firmanın yapısı ve organizasyonu beni hep teşvik etmiştir ve böylelikle birçok başarılı projelere imza attık. Beş senelik iş tecrübemin ilk iki buçuk senesi satış ve teknik servis departmanlarında geçirdim. Burada teknik servis sorunlarından başlayarak, devlet ihaleleri ve askeri ihaleler, cihaz teslimatları, özel hastane satışlarına kadar birçok alanda çalışmalarda bulundum. Sonrasında Genel Müdürümüz ve şirket sahibi olan Dr. Ercan Varlıbaş’ ın teklifi üzerine Türkiye’de bir ilk olan katarakt tedavilerinde kullanılan Göz İçi Lens İmplantı üretim tesisi kurulumunda mühendis olarak yer aldım. Kısa zamanda tesis kurulumunu gerçekleştirdik ve yurt içi ve yurtdışında pazara girdik. Önceki soruların cevaplarında da bahsettiğim gibi hep ilkleri başardık; bu yüzden de en büyük başarı benim için bu oldu. Üretim işine girdikten sonra ise Türkiye’nin bu konulardaki destekleri ile tanışmış oldum. TÜBİTAK’ı çocukluğumdan beri duyuyordum fakat bu konuda desteklerinin olduğunu hiç bilmiyordum. TÜBİTAK’ın AR-GE konusunda muhteşem teşviklerinin olduğunu gördüm ve bu konuda önemli projeler hazırladım. Yaptığımız işler ilk defa gerçekleştirildiği için AR-GE olarak TÜBİTAK TEYDEP kanadından birçok destek aldık. Şu anda TÜBİTAK ile göz alanında yürümekte olan 3 farklı projemiz bulunmaktadır. Bir adet Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı başvurumuz bulunmaktadır. Aynı zamanda bir adet EUREKA ile İsviçre ile ortak bir proje için çalışmalarımız bulunmaktadır. Bu yaptıklarımız ile sadece ulusal değil aynı zamanda uluslararası AR-GE alanında ismimizi duyurmak için yoğun çalışmalarda bulunmaktayız.

TÜBİTAK ile çalışmalarımız sırasında yaptığımız başarılardan ötürü bize teknolojik ödül için başvuruda bulunmamız istendi. “Pilot Özel İntraoküler Lens İmplantı Üretim Tesisi Kurulumu ve Optimizasyonu” üzerine bir proje başvurusunda bulunduk ve bu başvuru ile 221 AR-GE alanında çalışmalar yapan büyük ölçekli ve küçük ölçekli firmalar arasından 9. Teknoloji Ödülleri’nde Büyük Ödülü alarak birinci seçildik. Bu ödül bizim şu ana kadar elde ettiğimiz başarıların taçlandırılmasıdır. Bu ödülü almak büyük başarıdır ve bizi bundan sonraki çalışmalarımı için daha da teşvik etmiştir. Bu projede proje yürütücüsü olarak çalıştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.


BAŞMED: TÜBİTAK 9.Teknoloji Büyük Ödüllerinde kazandığınız projenden bahseder misiniz?

MERT TOKATLI: Türkiye’de ve dünyada ilk olarak, katarakt ameliyatlarında kullanılan göz içi lenslerinde renk kusurlarını ortadan kaldıran aynı zamanda çok odaklı bir lens geliştirdik. Bu lensi üretmek için kurduğumuz tesis ile büyük ödülün sahibi olduk. Bu ödülü almamızda ürünümüzün hayata geçmiş olması ve dünya pazarında geniş yer bulması Türkiye’nin biyoteknoloji alanında katma değerini olması önemli rol oynamıştır. Biyoteknoloji alanında Türkiye’ye yaptığımız bu yatırım ile aldığımız ödül bizim için gurur kaynağıdır, Bu konuda TÜBİTAK’ın, TTGV’nin, TÜSİAD’ın katkıları için gerçekten müteşekkiriz.


BAŞMED: Fabrika kuruluşunun başından sonuna içinde olmanız bu projeyi yürütmenizde size nasıl katkı sağladı?

MERT TOKATLI: VSY firmasında yaptığım kariyer yani farklı departmanlarda çalışmalarım firma içinde çalışmalarımda her şeyi genel yani bir bütün olarak görmemi sağladı. Firmaya ilk teknik servis mühendisi olarak başladım ve ardından satışa yöneldim. Burada yaptığım çalışmalar son kullanıcının isteklerini görmemi sağladı. Yani doktorun isteklerini biliyor hale geldim. Daha sonrasında fabrikanın kurulumunda mühendis olarak çalışmam projenin teknik boyutunu hazırlamamda büyük kolaylık sağladı. Projenin genelini anlayabilmeniz ve yorumlayabilmeniz için her kısımda çalışmanız gerekir.

BAŞMED: Bundan sonraki kariyer hedefiniz nedir?

MERT TOKATLI: Benim öğrenim hayatım ve ardından gelen profesyonel hayatımda yaşadığım tecrübeler ışığında teknik olan AR-GE konusunda ilerlemeye devam edeceğim. Hedefim ulusal projelerin yanı sıra TÜBİTAK’ın asıl desteklediği Avrupa projelerinde pay sahibi olmak. Bu alanda ülkemi hak ettiği gibi temsil etmek istiyorum. TÜBİTAK her Avrupa ülkesinin kayıtlı olduğu Çerçeve Programları’na kira ödüyor. Fakat Uluslar Arası AR-GE projelerinde pek yer almadığı için bu ödenen kiralar başka ülkeler tarafından paylaşılıyor. Amacım Türkiye’yi bu konuda iyi biçimde temsil ederek uluslar arası projelere imza atmak.

BAŞMED: Yeni mezun olan arkadaşlarımız için iş yaşamına ilişkin neler söylemek istersiniz?

MERT TOKATLI: Biyomedikal Mühendisliğinden mezun olacak arkadaşlarımıza iş yaşamında başarılar dilerim. Şu anda ben hala üniversite eğitiminde aldığım notları kullanıyorum. Bu yüzden ders notlarını atmamalarını öneriyorum. Şu anda hala mezun sayımız çok az ve yeni yeni Başkent Biyomedikal Mühendisliğini tanıyorlar. Bu yüzden yaptığımız her güzel çalışma üniversitemiz için ve bölümümüz için artı puan anlamına geliyor. Okulumuzu ve mezun olduğumuz bölümümüzü bizler temsil ediyoruz. En iyi şekilde temsil edelim. Bu çalışmalarımız geleceğe büyük yatırım yaparak bize güzel biçimde dönecektir.

BAŞMED: Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür eder, başarılarınızın devamlı olmasını dileriz.

MERT TOKATLI: Ben teşekkür ederim. Biliyorum ki benzer bir sürü başarılar mezunlarımız tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu ilk haberi benimle paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim. Aynı şekilde benzer başarı hikayeleri eminim ileride mezunlar derneği vasıtası ile çok okuyacağız. Bu ve buna benzer haberler hepimize gurur verecektir.