BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Mühendislik Fakültesi

 

2019 Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi

Başkent Üniversitesinin Gururu: Prof.Dr.Mehmet Haberal ve Prof.Dr.Polat Gülkan Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Genel Listesinde; Prof. Dr. Yusuf Tansel İç 2019 Yılı Etkili Bilim Listesinde

Stanford Üniversitesi’nden Dr. John PA Ioannidis, K. W. Boyack ve J. Baas’ın PLOS Biology dergisinde yayımlanan “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators ( Standartlaştırılmış alıntı göstergelerinin bilim genelinde güncellenmiş yazar veritabanları ) ” başlıklı makalesine göre dünyada ilk % 2’lik dilimdeki Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesinde Üniversitemizden isimler var.

Dünyada kümülatif başarıya bakılarak hazırlanan %2’lik dilime giren öğretim üyesi arasında Başkent Üniversitesinden Üniversitemiz Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mehmet Haberal ve Mühendislik Fakültesinden Prof.Dr.Polat Gülkan, 2019 yılı için hazırlanan listede ise Prof.Dr. Mehmet Haberal ve Mühendislik Fakültesinden Prof.Dr. Tansel İç var.

 

Meslek hayatına başladığı andan itibaren ilklere imza atan; 1975 yılı Temmuz ayında Yanık ve Organ nakli Ünitelerini kurarak 3 Kasım tarihinde Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde Türkiye’de ilk kez canlı donörden böbrek naklini gerçekleştiren, 1978 yılı 10 Ekim tarihinde Avrupa Organ Nakli Vakfı'ndan temin edilen organla Türkiye'de ilk kez kadavradan böbrek naklini gerçekleştiren, 1979 yılında Organ ve doku nakli yasasının çıkmasını sağlayarak ülkemizde organ naklinin bugünkü gelişimine öncülük yapan Başkent Üniversitesi kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof.Dr.Mehmet Haberal aynı yıl Türkiye'de ilk kez yerli kaynaklı kadavradan böbrek naklini gerçekleştirmiştir. 1980 yılında Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı'nı, 1982 yılında Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı'na bağlı Ankara'da ilk Hemodiyaliz Merkezi'ni kurarak bu alandaki büyük eksikliği gidermiştir.

1983 yılında o zamana değin tüm dünyada en fazla 36 saat saklanabilen kadavra böbreklerin soğuk iskemi sürelerini 111 saate kadar uzatılmasını sağlayan çalışmasıyla organ nakli konusunda yeni bir çığır açarak organ nakli konusunda daha çok organın daha çok insane ulaşabilmesini sağlamıştır. Aynı yıl bu katkılarından dolayı Sedat Simavi Vakfı, Sağlık Bilimleri Ödülü'nü alan Prof.Dr.mehmet Haberal yalnız Türkiye için değil aynı zamanda Orta Doğu'da ki insanlara da el uzatarak organ paylaşımı ve teminini kolaylaştırmak için Orta Doğu Diyaliz ve Organ Nakli Vakfı'nı kurmuştur. 1985 yılında bugün Türkiyenin saygın üniversiteleri arasında olan Başkent Üniversitesi ve ona bağlı hastanelerin temelini oluşturan Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı Hastanesi'ni kurarak ülkemizin gençleri için çağdaş bir bilim yuvasının temellerini o tarihte atmıştır.

Tıp alanındaki ilklerine devam eden Prof.Dr.Mehmet Haberal 1988 yılında Türkiye'de ve bölgede kadavradan ilk başarılı karaciğer naklini gerçekleştirmiştir. 1990 yılında Türkiye Organ Nakli Derneği Kurucusu ve Başkanı olup, aynı yıl Türkiye, Avrupa ve bölgede bir ilk olan, çocuklarda canlıdan kısmi karaciğer naklini ve Dünya'da ilk kez erişkinde canlıdan kısmi karaciğer naklini gerçekleştirdi. 1992 yılında Dünya'da ilk kez bir Türk ve Müslüman bilim insanı olarak aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek naklini gerçekleştirdi. Ve 1993 yılında; bugün 12 Fakültesi, 7 Enstitüsü, 1 Konservatuarı, 6 Yüksek Okulu, yaklaşık 1600 akademik çalışanı, 18000 öğrencisi, 39500 mezunu olan Başkent Üniversitesi'ni ve Başkent Üniversitesine bağlı İlk ve Orta Öğretim kurumlarını kurarak ilk öğretimden doktora derecesine kadar eğitim öğretim faaliyetlerini yürüten bu güzide kurumda ülkemiz gençlerini yetirtirmektedir. Ülkemizin bir çok ilinde ve yöresinde Üniversiteye bağlı bir çok birim ve üniteler, hastaneler, diyaliz merkezleri kurarak insan sağlığına hizmeti herşeyin önünde tutan Prof.Dr.Mehmet Haberal’a 2000 yılında Dünya Transplantasyon Derneği tarafından, Türkiye ve dünyada organ naklinin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı "Milenyum Madalyası" verildi. Amerikan Cerrahlar Koleji 97 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk cerrahı "Şeref Üye"liğine seçti.

Tıp alanında bir çok ilki başarıyla gerçekleştiren Prof.Dr.Mehmet Haberal yaşamı boyunca bu haber metnine sığdırılamayacak sayıda ulusal ve uluslararası bir çok kongre düzenleyerek, ulusal ve uluslararası bir çok organizasyon tarafından onurlandırılarak bir çok ödülle taçlandırıldı. Ancak onun en büyük ödülü iyileştirdiği büyük ve çocuk hastalarının bir tebessümü, bir öpücüğü olmuştur.

2004 yılı Ağustos ayında Dünya Yanık Derneği 2006-2008 yılları Dönem Başkanlığına ve 2018 yılı 4 Temmuz tarihinde de Dünya Organ Nakli Derneği Başkanlığına seçildi. Yaşamına bu kadar ilkleri sığdıran ve aynı zamanda bilim dünyasına çok büyük akdemik katkılarda bulunan Prof.Dr.Mehmet Haberal, dünyada ilk % 2’lik dilimdeki Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesinde yer alarak Başkent Üniversitesine bir gururu daha yaşatmıştır.

 

Polat Gülkan

Başkent Üniversitesinin yaşadığı İkinci gurur ise Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr.Polat Gülkan’la ve Prof.Dr. Tansel İç ile gelmiştir. Prof.Dr.Polat Gülkan Türkiye’deki 1971 yılından itibaren başta depremler olmak üzere doğal afetlerin yol açtığı kayıp ve zararların azaltılması amacıyla bilimsel ve hukuki mevzuat düzenlemeleriyle ilgili çalışmalar yapmıştır. Bu hedefe yönelik olarak ODTÜ’de görevli olduğu sürede Türkiye’de ilk defa üniversite düzeyindeki Afet Yönetimi Araştırma Merkezinin kurulmasında önder rol oynamış ve bu uzun yıllar buraya müdürlük yapmıştır. Ayrıca TÜBİTAK ile National Science Foundation arasında yapılan anlaşma sonucu deprem zararlarının azaltılması amacını taşıyan bilimsel işbirliği anlaşmasının hazırlıklarını yürütmüş, Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik için 1973-1975 ve 1988-1997 yılları arasında çeşitli çalışma komitelerinde görev almıştır. 1996-2019 arasında yürürlükte olan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasının müellifi olan hocamız 1990 Nisan ayında TÜBİTAK Yapı Araştırma Grubu Yürütme Komitesi sekreterliğine atanmıştır. 1998 senesinde Türkiye Atom Enerji Kurumu Nükleer Güvenlik Danışma Kurulu üyeliğine atanmıştır. 2001 yılında “Ulusal Deprem Konseyi”ne atanmış, 1996 yılında Uluslararsı Deprem Mühendisliği Birliği (IAEE) organizasyonunun Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir. 2005-2008 yılları arasında ise Oakland, California’da faaliyet gösteren Earthquake Engineering Research Institute (EERI)’in direktörlüğü görevlerini yürütmüştür. Daha sonra IAEE Başkanlığına seçilerek 2010-2014 arasında bu görevi yürütmüştür. Prof. Dr. Gülkan 2004 yılında İstanbul’da yapılan NATO devlet başkanları toplantısındaki Özel Bilim Ödülü, 2007 yılında ise TÜBİTAK Bilim Ödülüne layık görülmüştür. Betonarme Çerçeve Binalarda Yiğma Dolgu Duvarlar için Bir Bağ Sistemi patenti sahibi olan Prof.Dr. Polat Gülkan, Meslek hayatı boyunca yurt içi ve dışı kuruluşlardan temin edilen desteklerle 60 kadar mesleki projeye başkanlık yapmıştır. 2012’de Merkezi Oakland, California’da bulunan Earthquake Engineering Research Institute’un, 2016 yılında ise Merkezi Tokyo’da bulunan International Association for Earthquake Engineering kuruluşunun Şeref Üyeliğine layık görülmüştür.

Yusuf Tansel İç

Prof.Dr. Yusuf Tansel İç genç ve başarılı bir akademisyen ve araştırmacı olarak Mühendislik Fakültesi Dekan yardımcılığı görevini yürütmekte olup yukarıda belirtilen araştırma makalesinde 2019 yılı için hazırlanan listede ilk % 2’lik dilimdeki Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları arasına girmiştir. Ülkemize büyük hizmetleri olan, uluslararası alanda öncü çalışmalar yürüten üniversitemizin Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof.Dr.Mehmet Haberal ve üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Polat Gülkan ve Prof.Dr.Tansel İç ülkemize ve üniversitemize bu büyük gururu yaşatmıştır. Kendilerini yürekten kutluyoruz.